February 26, 2020

Amanita McNew Kultursenter

Amanita McNew Kultursenter

Idyllisk i en elvesving, sørvendt og innerst på et grise-jorde i Hurdal ligger kurslokalet til Amanita McNew Kultursenter.

Lokalet er skreddersydd for kursene som holdes her gjennom sommerhalvåret, og kan på det meste huse litt over tyve personer. Lokalet kan sies å være av typen aktiv-hus, og tar i bruk naturlige, velprøvde prinsipper fra gamle tradisjoner for ventilasjon og lyskilder, i full symbiose med naturen utenfor.

Lokalet er skreddersydd...

Flere anerkjente delegater fra fjerne deler av verden holder regelmessig kurs her med erfaringsbasert bioregenerativ detoksifisering og meditativ avspenning.

På kontoret i Landsbyveien 7, i et håndlaget halmhus, sitter Aron Ljung i en stol foran peisen, med føttene barbent på det ujevne jordgulvet. -Det er de gode møtene ved bålet som leger mest, sier han. - Medisinen er å sitte i etterkant og konversere, åpent, om egne liv.

-Det er godt å sitte å jobbe med seg selv foran bålet. Det er vanlige mennesker fra alle samfunnslag, det er mange dyrkjøpte erfaringer som bearbeides her. Vi oppfordrer de som har barn til å ta dem med, for da er alle generasjoner til stede. Generasjons-kontinuiteten gjør noe magisk med oss, vi blir ansvarsfulle på en nykter måte rundt det som virkelig har verdi for oss, naturen og hverandre.

Katarsis kalte Aristoteles det

De fleste kursene holdes gjennom en eller to netter, med god tid til å forberede kvelden og til å nyte morgenen. Om natten jobbes det i samspillet mellom sinn og kropp, da i hovedsak tarmsystemet, som reagerer på detoksifisering ved forskjellige typer urtebasert medisin-te.

-Det er hardt på en god måte, sier Aron. Som å ta tak i noe viktig man vet må gjøres, men som man ikke har hatt tid, ork eller mot til å starte på. Og om man ikke kommer helt til bunns, så er det likevel godt nok, det man får unnagjort, når innsatsen er så ekte.

Utmattethet før soloppgang er en del av kurset. Overgivelse til at nok er nok for i natt, søvn er også viktig for sunnhet og velvære. Og etter en time eller to med søvn kommer morgenen, etterfulgt av en formiddag helt uten plikter. Stillheten i kurslokalet mens bålets siste glør etter natten flammes opp for frokostkaffen. Døse litt. Bade i elven. Strekke på kroppen. Få litt gress mellom tærne og gå og hilse på de hårete grisene utenfor.


Amanita McNew
Kultursenter